Меню сайту

Плодові дерева

Троянди

Соц. мережі

Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Пошук

Головна » 2013 » Листопад » 13 » Садіння плодових дерев
13:42
Садіння плодових дерев
Якість приживання плодових саджанців, їх нормальний ріст і розвиток, врожайність і довговічність дерев у значній мірі залежать від комплексу агротехнічних вимог: правильної підготовки посадочних ям та саджанців до висаджування, передсадивного удобрення, якості садіння, поливання, обрізування тощо.

Строки садіння саджанців плодових дерев

У західних областях України висаджувати плодові дерева яблуні і груші можна як восени (кращий строк перша декада листопада), так і весною до початку розпускання бруньок. Оптимальні строки весняного садіння плодових дерев — перша половина квітня. Кісточкові культури — вишню, черешню, абрикос, сливу, великоплідну аличу, персик і грецький горіх — краще висаджувати ранньою весною до початку набубнявіння бруньок.

Підготовка ям для садіння, удобрення.

При осінньому садінні дерев ями викопують за 10 — 12 днів, а при весняному, щоб запобігти висиханню ґрунту, — за 1 — 2 дні до садіння. Для яблуні, груші та грецького горіха їх діаметр 80 — 100 см, глибина 60 см, а для кісточкових — діаметр 80 см, глибина 50 см. У посадочні ями для зерняткових порід вносять по 150 г суперфосфату, 100 г калійної солі та аміачної селітри і по 8 — 10 кг перегною, і такі ж норми мінеральних і органічних добрив вносять і при садінні для кісточкових порід. Органічні і мінеральні добрива в ямі рівномірно перемішують з землею верхнього шару грунту. Після цього ями на 2/3 об’єму засипають на конус верхнім шаром грунту. Перед висаджуванням корені саджанців вмачають у бовтанку, виготовлену з суміші землі чи глини з коров’яком.

Техніка садіння саджанців плодових дерев.

Саджанець у яму ставлять вертикально, спрямовуючи викривлення штамба в ряд, а корені рівномірно розподіляють по конусу землі. Засипають корені пухким вологим грунтом і добре ущільнюють його, щоб не було порожнин між корінням. Саджанці, щеплені на насіннєвих підщепах, висаджують так, щоб коренева шийка (місце переходу штамба в корінь) була розміщена на 3 — 4 см вище поверхні грунту. Саджанці на вегетативно розмножуваних слаборослих підщепах ставлять на конус землі так, щоб місце щеплення було на 3 — 4 см вище поверхні грунту. Деревця з проміжними вставками карликових підщеп ставлять на конус землі так, щоб щеплення проміжної вставки на сіянець було розміщене на рівні поверхні грунту, тобто сама вставка не заглиблювалася у грунт. Навколо посадженого деревця роблять ямку і поливають з розрахунку 10 — 12 л води на яму. Як тільки вода вбереться, ямку мульчують перегноєм або верхнім шаром пухкої землі. Через 2 — 3 дні після осідання землі деревце підв’язують способом «вісімки» до кілків, висота яких не повинна перевищувати висоти штамба.

Післясадивне обрізування.

Післясадивне обрізування є початковим етапом закладання і формування крони. Незалежно від строків садіння саджанці обрізують весною до початку розпускання бруньок. Надземну частину однорічних саджанців зрізують на 20 — 25 см вище висоти штамба. Так, якщо в яблуні на середньорослій підщепі висота штамба становить 60 см, то висаджені однорічні саджанці обрізують на висоті 80 — 85 см від поверхні грунту. Роблять це садовим ножем на добре розвинуту бруньку. При правильному зрізі його площина починається на рівні нижньої частини бруньки і закінчується на рівні її верхівки. У зоні штамба всі бокові розгалуження вирізують на кільце. Коли на штамбі починають проростати бруньки (перша декада травня), їх, щоб не утворились нові пагони, видаляють вручну. Штамб після цього стає гладеньким, і вирізувати пагони ножем більше не потрібно. Саджанці грецького горіха після садіння не вкорочують. При доброму догляді деревця вже в рік садіння дають приріст пагонів до 40 — 60 см. У таких дерев закладають крону і починають її формувати.

Переглядів: 808 | Додав: Леля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: